суботу, 12 січня 2013 р.

Sherlock від BBC, або новий герой нашого часу

Вже вдруге стартує показ серіалу Sherlock від BBC на українському телебаченні. Нова інтерпретація традиційних оповідань Артура Конан Дойля у форматі сучасного серіалу. Автори цієї кінороботи вирішили все ж дещо відступити від хрестоматійного сюжету і напевно саме в цьому криється секрет успіху.
Серед останніх популярних продуктів кіноіндустрії велика кількість красивих історій про кохання і дружбу з певним нашаруванням утопічності. Людину, захоплену кам'яними сірими джунглями, проблемами на роботі, оплатою рахунків, походами у супермаркет - буденністю, загалом, не може  не приваблювати чудова історія про вічне кохання, хороші манери, і благородність Едварда Каллена з фільму Сутінки; історія про магію, благородство і великі вчинки космічного масштабу у Зоряних війнах; або історія Більбо Беггінса, наприклад, який несподівано вирушає у несподівану подорож з красивими ландшафтами, польотами на орлах і зустрічами з жахливими орками та приємними ельфами. Кому не захочеться на дві години забути про своє буденне життя і помандрувати в компанії чарівника незвіданими просторами до давнього королівства гномів в Самотній горі...


Проте існує також зворотня медаль такої мандрівки. Коли після відвідин кінотеатру, де оковиті 3D окуляри роблять чудову історію ще більш реальною, ти повертаєшся не до хоббітської нори, а до нудної, сірої і нецікавої, такої звичної домівки в багатоповерхівці, то особисто мені хочеться чим по скорше зануритись у інтернет, а ще краще заснути в надії, що мені насниться якась чудова історія, якщо не про хоббіта, то про когось іще, але вона неодмінно буде цікавіша ніж те, що існує в реальності.
Мені важко судити чи переживає те ж саме британець, чи американець, чи може ще якийсь житель країни, яка на перших щаблях списку по забезпеченості умов проживання громадян, але в нас, у слов'янських країнах, таких, напевно, знайдеться не мало. Постає питання: а що ж робити з контрастом між там і тут? Невже в реальності все так безнадійно і погано? Нехай тут немає Гендальфа, але є феєрверки, може немає магії, але є досягнення науки і техніки, можливо не щодня побачиш як вправно стріляють з лука чи б'ються на мечах, але треба знати де шукати... А все решту - взаємовідносини, та ж сама любов, дружба, ненависть, ревнощі... все це існує поруч. І отут починається історія про Шерлока Холмса, з Бейкер стріт, 221 В, який з давно минулих днів, про які теж популярно мріяти, як про часи де було краще, жива ще була романтика і лицарські поєдинки (фільм про Анну Кареніну), переноситься прямісінько до нас.



Шерлок дуже сучасний герой. Він симпатичний, добре вдягається, дотепний, розумний, і як говорить "Эта женщина" - Ірен Адлер у одній із серій "Мозговитость, это и вправду очень сексуально". Звісно, важко уявити, що людину такого роду можна зустріти десь у переповненій маршрутці, коли їдеш вранці в університет, проте він все ж набагато реальніший аніж босоногий Хоббіт у хобітській країні. Зрештою, певну утопічність розбавляє набагато приземленіший друг Шерлока - Доктор Ватсон (він же, але в зовсім іншій історії Більбо Беггінс). Джон Ватсон - уособлює прості людські якості. Він не так майстерно приховує свої почуття, більш людський і більш реальний. Він може дозволити собі помилятися, як і всі люди. Поруч з таким майже бездоганним детективом Шерлоком Холмсом, він часто показує людські якості того ж таки Шерлока, нагадує йому, що є люди, які люблять його і що він сам - не такий байдужий і колючий, яким хоче видаватися.


 

 Цитата: "Шерлок Холмс притягателен, как магнит"Марк Гэттис
Исполнительный продюсер/автор сценария:
"Масса противоречий делает его настолько обаятельным. Он холоден, заносчив, опасен, и по этой причине – абсолютно магнетически притягателен. Вот так это работает – и, кстати, в жизни это работает тоже. Знаете, люди бы не запомнили Шерлока Холмса и Доктора Ватсона, не будь Конан Дойль гением. Он создал абсолютную классику. В общем, именно за эти черты мы героев и обожаем".

Отакий от феномен нового часу. Британський шарм неможливо не любити, а гострі дотепи роблять з надзвичайно кмітливого і спостережливого детектива дуже магнетичну особистість. Як результат - багато шанувальників, які так само, як і я чекають виходу нових серій про улюбленого персонажа. А кінокритики не шкодують нагороджувати вже відзняте відомими кінопреміями. Я нарахувала 25 винагород за інформацією з Вікіпедії, що для серіалу з 6ти серій, як на мене, дуже непоганий результат.
Ще трохи про третій сезон:

"16-го января продюсеры Стивен Моффат и Марк Гэтисс выложили в Твиттере информацию о том, что у сериала будет продолжение. Из-за занятости Камбербэтча и Фримена в других проектах производство третьего сезона намечено на 2012 год, а премьера произойдёт в 2013. Моффат намерен включить в сюжет детали оригинала, которые редко встречаются в адаптациях произведений о Шерлоке Холмсе, такие как женитьба Ватсона и его переезд в другую квартиру."
"В мае 2012 года Моффат и Гэтисс поделились информацией о сценарии, часть которого уже готова. По словам Гэтисса, написанный им сценарий первого эпизода третьего сезона будет «отдалённо основан» на рассказе «Пустой дом», а Ватсон, в отличие от первоисточника, отреагирует на возвращение Холмса куда более эмоционально. Сценарий двух других эпизодов напишут Моффат и Томпсон. Моффат готовится реализовать идею раздельного проживания Холмса и Ватсона, женитьбу последнего и сразу несколько отрицательных персонажей из оригинальных произведений, взамен единственного Мориарти, что был в предыдущих сезонах. Моффат также добавил, что Мориарти в будущем сезоне не появится "
матеріал з тієї ж таки статті у Вікіпедії.
 Ну і наостанок, не може не тішити, що така чудоісторія когось надихає. Особисто я в захваті від робіт Аmanda Тolleson, які можна переглянути за посиланням на девіантарті. А для зацікавлення - кілька з них:




Тож, любі друзі, до зустрічі після виходу третього сезону.
З нетерпінням, Вія.

Немає коментарів:

Дописати коментар