пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Вегетаріанство - політ нормальний!

Вирішила написати кілька слів про вегетаріанство, зокрема описуючи власний досвід. Можливо, короткий виклад моїх поглядів на цю проблему надихне когось відмовитись від м'яса і почати врешті почувати себе трохи краще)


Екскурс в історію...

Вегетаріанством я зацікавилась відносно недавно. Десь може на першому курсі університету (п'ять років тому). В той момент я вже більше двох років не вживала коров'ячого м'яса та субпродуктів. Просто тому, що в якийсь період почала помічати, що мені фізично погано від власне коров'ячого м'яса. Відчувався біль в шлунку, нудота, неприємні відчуття. Я почала багато думати про це, проте навіть слова такого "вегетаріанство" я тоді не знала. Живучи в традиційному суспільстві де м'ясо вважається обов'язковим продуктом, яке повинно фігурувати на столі принаймні (!) двічі на тиждень я не знала, що є люди, які взагалі ніколи його не їдять.

Звісно, ще в ранньому дитинстві в мене виникали питання чому з одного боку вбивати і мучити живих істот - це недопустимо, а з іншого, як виявилось - м'ясо це не просто шматок їжі, який з'являється нізвідки, а частина тварини, яка ще недавно дихала, гуляла і їла. Спершу, коли мама відкрила мені цей факт під час чергового відвідування продуктового ринку я ніяк не могла співставити свої моральні цінності, які в мене були з новими фактами. Я не могла зрозуміти що значить "корову треба зарізати", але я точно знала, що корови такі класні, в них великі гарні очі, вони спокійні, великі і теплі. Їх приємно гладити і годувати з рук.






Проте, тоді мені було років п'ять і я ще не уявляла як функціонують організми тварин і що таке смерть. Я просто дуже любила екскурсії на коровник, які мені влаштовував тато. Там ми годували коров черствим хлібом, їх можна було погладити, а коням дати трохи цукру.

Потім тато, намагаючись придумати мені чергову забаву, зробив рогатку. Таку, яка в нього була в дитинстві. Він зігнув її з міцного дроту, підібрав якісну гумку, відлив з старих рибальських грузил невеликі кульки, і, щоб навчити мене нею користуватись, - запросив на прогулянку в ліс. Я пам'ятаю - в дитинстві в нас було хорошим правилом мало не щотижня, на вихідних, гуляти в лісі неподалік. Саме тоді тато навчив мене орієнтуватись на місцевості, розкладати багаття і по справжньому любити природу. Мені дозволено було лежати на траві, збирати квіти для мами, ловити жабок в невеликому ставочку, а ще тритонів, а потім вдома визначати їх назви. Лише тепер я розумію - тато дав мені все, аби я могла стати такою, якою я є зараз.
Тож ми пішли в ліс, де на галявині копали штучне озеро. Серед розкопаних пластів землі внизу була невелика калабаня де жабки плавали і грілись на сонці. Тато вказав на одну жабку, прицілився і, з 1,5-2 метрів, вцілив в неї з рогатки важкою свинцевою кулькою. Я просила його не робити цього, бо відчувала, що відбудеться щось страшне, але таке було татове навчання. Я пам'ятаю як тоді стало татові шкода жаби, а мені ще більше. Але тато дістав її тільце і показав мені. У жабки вивалився язик, вона обм'якла і більше не сіпала ніжками, як то робили живі жабки. Тато сказав "Я один раз зробив таке для тебе і більше ніколи не буду такого робити. Мені завжди буде її шкода". Більше рогаткою ніхто не користувався і навіть не брав її до рук. Жабку ми поховали, а я раптом усвідомила на скільки легко може обірватись життя і на скільки це трагічно. Зрештою, що життя не перманентний, а перехідний стан. Що всі рано чи пізно помруть. Жабка довго не йшла мені з голови. Я також перестала збирати колекцію жучків і метеликів, яких, як виявилось - я теж вбивала.

За якийсь час після того, в мого друга померла бабуся. Мама сказала мені про це. Слово "померла" я вже знала. Померла, значить - як жабка. Значить її вже більше ніколи не буде. Вона не дихає, не видає звуків, не прийде в гості. Щезла назавжди.


Слово "вегетаріанець"...

Власне про таких людей я вперше почула на першому курсі. Просто почала виявляти їх навколо. Спершу одна людина, дві, три... Потім виявилось що це ціла "течія" людей, які з різних причин відмовились від м'яса. Більшість вважали їх диваками. В мене вдома самі розмови про них відразу відхиляли, як абсурд, як розмови про маніяків чи аморальні речі. Не могло бути і мови про те, щоб відмовитись від котлети на обід інакше починався скандал. Зрештою котлети таки перестали робити. Але залишились відбивні, запечене м'ясо і риба. В основному курятина і свинина. Кролятину я зазвичай не їла, навіть коли її хтось готував, бо вона мені не подобалась.

Певною мірою мені було складно уявити що ж вегетаріанці їдять. Це поширене явище серед м'ясоїдів, в яких зазвичай раціон не надто різноманітний. Його одноманітність прихована, насправді, за показною кількістю продуктів. Якщо взяти комбінацію відбивна + гарнір, то можна отримати мінімум 4 комбінації з картоплею, рисом, гречкою і макаронами. Якщо додавати, або не додавати салат, то вже 8 комбінацій. От ніби і купа різновидів. Ще кілька супів і меню виглядає солідно. Без м'яса життя на перший погляд виглядає не смачним, нудним, сірим, нужденним... Так! так! В нас прийнято вважати відмову від м'яса прерогативою посту у релігійних християн, або крайньою бідністю, коли людина не може дозволити собі купити шматок ковбаси. Власне в стереотипах і криється найбільше проблем!


Інші погляди на продукти тваринного походження...

В якийсь час я нарешті почула себе досить дорослою і переборюючи скандали пустилася дому - вирушила у самостійні мандри. Любов до мандрування в мене також від тата. Пам'ятаю, в дитинстві він "викрадав" мене з дому і брав з собою на риболовлю (де мені було дуже шкода рибу!), на гриби, просто в якийсь ліс, на озеро, на річку і в гори. Такі спогади назавжди закарбувалися в пам'яті як найкращі. Їздити з мамою в санаторій на море для мене було дуже нудно тому я почала мандрувати так, як мене навчив тато - з наметом, дешево і на природу.
Якось ми з +Ігор Устинський  поїхали в Крим.



 В тій мандрівці ми зустріли чудових людей з Києва. Серед яких була, така улюблена мною тепер, Даша :). Даша багато цікавого розповіла мені тоді і наступних років, коли ми зустрічались то в Києві, то в Криму, або просто спілкувалися через інтернет. Саме від неї мені вдалось багато дізнатись про правила, якими користуються євреї стосовно їжі. Важко переоцінити на скільки розширився мій світогляд і як сильно допомогла мені ця інформація добудувати свій власний погляд на світ.


Якщо зовсім коротко: 



  1. м'ясо можна їсти лише правильно доглянутих здорових тварин, яких годували якісною їжею (подібно до органічного м'яса) і головне - правильно вбитих тварин. Тварина не переживає страждань, коли її вбивають, над нею читають молитву, в м'ясі немає крові. (такий погляд мені дуже імпонував, оскільки в цей момент я вже цікавилась буддизмом і дещо читала вже стосовно вегетаріанства)
  2. молочне і м'ясне не змішують ( в цьому є логіка і з точки зору дієтології). Так шо ваша улюблена канапка - хліб, масло, ковбаса - аж ніяк не корисна! Не змішують також посуд в якому готують і який використовують при споживанні м'ясних і молочних страв.
  3. молоко отримують, так само як і м'ясо - тварина повинна бути здорова, не переживати страждань, їсти якісну їжу (а не комбікорми з антибіотиками!!!)
  4. ну і звісно - жучки, червячки, скорпіони там всякі - їсти не можна.


P.S. Якщо ви на стільки засліплені власним его, що вважаєте себе чимось кращим за інших, вважаєте, що маєте право неповажати інші культури, народи, національності, вважати себе вищою расою, в праві знищувати когось і руйнувати їх домівки - то принаймні тримайте свої погляди при собі. Бо я вважаю абсолютно навпаки.


М'ясо з точки зору біології...

Говорено-переговорено... Насправді все можна прочитати навіть в вікіпедії:

Дієтична адекватність та достатність вегетаріанського харчування
Останні наукові дослідження вегетаріанства в порівнянні з невегетаріанством показали, що вегетаріанський спосіб харчування можна пов'язати з кращим загальним станом здоров'я - нижчими рівнями ожиріння, меншим ризиком хвороб серцево-судинної системи і меншою смертністю. Деякі клінічні дсолідження показали, що вегетаріанський стиль харчування знижує рівень кров'яного тиску. В середньому, вегетаріанці споживають менше жиру (особливо насичених жирних кислот), більше клітковини, калію та вітаміну С, ніж невегетаріанці. Також, у вегетаріанців спостерігається нижчий індекс маси тіла. Такі особливості, а також інші фактори стилю життя вегетаріанців призводять до кращого стану здоров'я, який спостерігається у вегетаріанців.
Dietary Guidelines for Americans, 2010

Американська Асоціація Дієтологів (найбільша в США асоціація експертів харчування, в яку входять понад 72 000 зареєстрованих дієтологів, а також лікарів, науковців, дослідників, фармацевтів та інших професіоналів сфери здоров'я), проаналізувавши близько 200 рецензованих наукових робіт у своєму метадослідженні та у дослідженні спільно з канадською організацією "Дієтологи Канади" (професійна асоціація, яка офіційно представляє позицію дієтологів Канади щодо порад по харчуванню та здоров'ю і налічує близько 6 000 професійних членів) рекомендують правильно сплановане вегетаріанське харчування як найздоровіше для будь-якого періоду життя людини, включаючи вагітність, період годування грудьми, дитячий і пубертатний період та в будь-який період інтенсивних фізичних навантажень.

Пам'ятаю, як на лекції в курсі біохімії, яка стосувалася обміну речовин, лектор подавав нам список продуктів в яких містяться незамінні амінокислоти (тобто такі, які в організмі людини не синтезуються), але необхідні для функціонування організму і зокрема побудови м'язевої системи, та відсоток їх засвоюваності. Хоч у м'ясі цих амінокислот достатньо, все ж засвоюються вони не на 100%, в той час як існують альтернативні продукти, які можуть забезпечити навіть легше засвоювання цих речовин. Як підсумок він сказав "Якщо ви запитаєте мене стосовно вегетаріанства, - я скажу, що я швидше проти, ніж за".Фактично з точки зору біохімії - якщо харчуватися розумно - жити без м'яса наш організм може спокійно. З точки зору самих біохіміків - ні. Саме тому наступний розділ...


Ставлення пересічних громадян...

Як відомо - сало стало символом українця давно. Що знають про Україну в Європі - всі в вишиванках, десь біля Росії, Чорнобиль, сало, борщ, Руслана, бійки в парламенті. Чи не ми самі винні в тому, що це єдине, що знають про нас в Європі. До нас так і будуть ставитись як до недорозвиненої країни, якщо ми не почнемо думати і змінювати своє життя. Який там Євросоюз! Нам до Європи, на жаль, як до неба. Рівень свідомості пересічних людей в Україні - деградує. Ми на стільки забиті стереотипами, що втратили бажання і здатність обирати індивідуально. Що думають люди про м'ясо - що це першочерговий продукт, без якого не обійтись. Так наче без м'яса картопля перетворюється в порох, суп випаровується, гречка не придатна до їжі, і взагалі - без м'яса життя закінчується. Всі ці репліки стосовно того, що ти з'їси сам себе і помреш від дистрофії - абсолютно сміховинні. Люди, які десь колись щось почули - оперують цією інформацією для захисту власних стереотипів. Насправді - існує таке явище, зокрема при дистрофічних синдромах коли організм починає розкладати власний білок - м'язи. В крайніх випадках - втрачається здатність пересуватися, порушуються процеси в організмі і людина помирає. Історія страшненька, наша свідомість таке полюбляє - всі бабульки захоплено дивляться випуски новин де постійно передають лише про вбивства, згвалтування і пограбування. Бо потім буде про що поговорити. Нікому не цікаві хороші новини. Їх не показують і не обсмоктують в довгих теревенях. А так би люди знали, що такий синдром коли організм "їсть" свої м'язи буває не за недостачі м'яса, а за недостачі їжі взагалі. Це крайня стадія голодомору. Наш організм влаштований таким чином, що в першу чергу споживає вуглеводи - зокрема глюкоза та інші цукри засвоюються мозком, та іншими органами для поточної роботи. Вони дають посередню кількість енергії і якщо їх достатньо - запасаються в печінці у вигляді глікогену, звідки вивільняються в потрібний момент. При тривалих навантаженнях організм розкладає запаси білого жиру, який не так просто розщеплюється, проте в перерахунку на один грам дає набагато більше енергії ніж вуглеводи. Це не означає, що потрібно мати надмірну вагу - підшкірний жир і певні його запаси є навіть у струнких людей. Якщо ж людина не доїдає, якщо вона голодує - з часом всі запаси жиру вичерпуються. Для підтримання діяльності серця, мозку, та інших органів всеодно потрібна енергія. Якщо більше ніяких запасів енергії немає - організму доводиться розкладати білки, які дають мало калорій енергії і важко розщеплюються. В цей крайній момент першими розкладаються м'язи кінцівок, як найменш важливі.



Не розкладати ж серце чи інші органи! Організм до останнього "сподівається", що його "погодують". За правильної терапії можливе відновлення і м'язів, і запасів і нормальної життєдіяльності таких хворих. Якщо ви їсте хоч щось - смерть від дистрофії  вам не загрожує!
Як приклад також варто згадати йогів, які спокійно доживають до 90 років, все життя не споживаючи м'яса. В той час як в Україні середня тривалість життя - не перевищує 70 років.


Відмова від м'яса - обери причину, яка тобі імпонує!

Як спосіб збереження/покращення здоров'я.
Протягом останніх десятиліть наукові дослідження змістились з перевірки та дослідження поживності та достатності вегетаріанської дієти в сторону досліджень її користі для здоров'я людини та профілактики захворювань. В результаті цих досліджень було виявлено, що у вегетаріанців спостерігається нижчий індекс маси тіла, нижчий кров'яний тиск, а також менша частота хвороб серця, гіпертонії, цукрового діабету 2-го типу, хвороб нирок, метаболічного синдрому, хвороби Альцгеймера та інших захворювань. В результаті досліджень, було встановлено, що споживання червоного м'яса є безпосередньо пов'язаним з підвищеним ризиком раку стравоходу, печінки, товстого кишечника та легень. В результаті дослідження групи Адвентистів Сьомого Дня було виявлено, що у вегетаріанців спостерігались нижчі рівні депресії та позитивніші настроєві психологічні профілі. (Вікі)
Причина 1.
Не варто забувати про такі речі, як ГМО. Ніхто не знає, як воно впливає на організм людини. Генетики і біотехнологи запевняють, що продукти з ГМО зовсім не шкідливі, проте самі завбачливо їх їсти не хочуть і дітям своїм не дають. 

Генно модифіковані продукти отримують шляхом перенесення гену від одного організму в генотип іншого. Зазвичай таке перенесення відбувається за допомогою спеціально конструйованих неклітинних агентів. Якщо простіше - беруть вірус, в якому наявна комплементарна ділянка до гена організму, який хочуть модифікувати. З цієї молекули викидають гени, які кодують вірусні частинки і замість них - вставляють необхідний ген іншого організму. Таку вже "не вірусну" частинку вводять, найчастіше в зиготу (єдина клітина з якої утвориться новий організм). Завдяки комплементарності ген, який ми помістили в цю частинку, вбудовується в геном у потрібному місці, а відповідно - в майбутньому організмі. Як результат -  утворюються продукти гена, який ми перенесли. Це може виявлятись як синтез певних речовин, в тому числі вітамінів, гормонів і т.д., стійкість до шкідників, погодних факторів і багато іншого. На перший погляд все класно. Проте є кілька небезпек:
  1. Алергії. Якщо в пшеницю перенести ген, наприклад, від скорпіона для підвищення стійкості до шкідників, то білок який цей ген буде утворювати може викликати алергії, оскільки він не властивий для організму як продукт харчування. Також можуть переносити гени, продуктом яких є ніби "недовершені отрути". Це певні речовини, які потрапляючи в організм комахи чи іншого шкідника, розщеплюються під впливом специфічних ферментів, які виділяє травний канал цього жука перетворюються на отруту і комаха гине. Теоретично - в людини такого фермента нема і ця речовина має без наслідків просто виводитись з організму. Але чи так добре ми вивчили людину? Чи не взаємодіє ця речовина з іншою, властивою людині ферментною системою? Цього ніхто не скаже.
  2. Перевбудовування. Ніхто не гарантує, що після того, як ген вбудувався в клітину, з якої розвинувся організм, не може звідти вивільнитись. Насправді - для віруса це природній процес. Він в певний період вирізає свій генотип з геному клітини-господаря, замикається в кільце, щоб його не розчинили клітинні ферменти і може мігрувати. Деякі механізми такого явища відомі, але чи всі? Де гарантія що така частинка, яка виріжеться з клітини яблука і потрапить разом з усім яблуком в мій організм не потрапить через міжклатинний простір в клітину мого шлунку чи кишківника і не вбудується там. Адже на такому принципі зараз розробляють принципи генетичного лікування. Можливо це пов'язано з розвитком онкозахворювань? Ніхто не знає.
Ймовірність перевбудовування, зокрема, більш ймовірна, з тваринного організму ніж з рослинного.

Причина 2.
Тварин для м'ясовиробництва годують кормами в яких містяться антибіотики, гормони росту, а також, при неправильному зберіганні, на кормах розвиваються мікроскопічні грибки - пліснява, яка виділяє різноманітні токсини. Чи на стільки ви впевнені в санстанції, яка перевіряє м'ясо на око. Враховуючи що антибіотики і токсини накопичуються в м'ясі і ніяк не руйнуються - ми їх споживаємо, коли їмо м'ясо. А гормони росту можуть впливати і на наш організм. Також при такому масовому розведенні худоби в неї можуть бути різноманітні хвороби, а також глисти - яйця і личинки яких зберігаються в м'язевих тканинах і передаються людині, якщо недостатньо термічно обробити продукти. Самі глисти можуть викликати захворювання різноманітних органів людини.

Причина 3.
Умови утримання і забою. Тварини не гуляють. Їх тримають у стійлах, тому вони постійно переживають гіподинамію і стрес. Не варто думати що вони не підозрюють, що їх чекає попереду. 


На бійні - тварин вбивають масово. Ніхто за них не дбає і не заспокоює. Тварина переживає неймовірний жах перед смертю. Імунологами давно показано, що є речовини, які виділються під час стресу. Такі речовини деструктивно впливають на організм.

Причина 4.
Ціна м'яса провокує людей фальсифікувати його свіжість. Є маса способів як зробити напів гниле м'ясо на вигляд як свіже. Якщо ж його вигляд вже геть не відповідає товарному - його поріжуть і замаринують паприкою і майонезом і продадуть вам як маринований шашлик. В цей момент там досить трупних отрут, які надзвичайно токсичні.

Релігійні переконання



Буддизм, Індуїзм, Джайнізм, деякі напрямки християнства — наприклад Адвентисти сьомого дня та інші, базуючись на своїх основоположних засадах - пропагують вегетаріанство.

Екологічне вегетаріанство

Виробництво м'яса в сучасних умовах і масштабах — одна з причин сучасного загрозливого стану навколишнього середовища.Нижче наводяться деякі факти:

Для порівняння: весь світовий транспорт разом узятий (машини, літаки і кораблі) виробляє 13,5% усіх парникових газів. Одне лише зменшення споживання м'яса до 70г на тиждень на особу вже допомогло б заощадити 20 трильйонів доларів, що витрачаються на боротьбу із зміною клімату. При виробництві одного кілограма яловичини викид CO2 в атмосферу еквівалентний викиду CO2 середньостатистичного європейського автомобіля на кожні 250 км, а енергії, що споживається при цьому достатньо для роботи однієї 100-ватної лампочки протягом майже 20 днів.
  • Тваринництво — одна з причин зникнення тропічних лісів. Пряма — під пасовища, і непряма — під соєві плантації. Більша частина отриманого в такий спосіб м'яса експортується в США і Західну Європу. На сьогоднішній день зникнення лісів є причиною 20% всіх викидів парникових газів.Є також данні, що надмірне випасання худоби - причина виникнення деяких пустель. Людина перетворила багаті рослинністю землі на безконечні кілометри піску.
  • На тваринницьких фермах Європи та Америки використовують антибіотики в цілях профілактики захворювань, тому що в умовах скупченості та стресу тварини багато хворіють. Це саме по собі не тільки джерело забруднення вод, а й причина виникнення мікроорганізмів, стійких до дії антибіотиків. Стійкі форми бактерій виявлені на 20% голландських свиноферм, 21% птахоферм і 3% корівників. У цій же країні хворі фермери і ветеринари в лікарнях відразу ізолюються від інших пацієнтів.
  • Всього 10% енергії та 15% білка, укладених в рослинах, перетворюються в протеїн корови. Вчені з Корнелльського університету підрахували, що якщо б населення штату Нью-Йорк перейшло на вегетаріанську дієту, то штат зміг би забезпечувати продуктами харчування 32% свого населення, в той час як при сучасній дієті з багатою тваринною їжею він може забезпечувати лише 22%. Хоча ті ж дослідники відзначають, що оптимальним рішенням з точки зору землекористування була б дієта з невеликою кількістю тваринних продуктів за умови, що худобу випасали б на землях, не придатних для оранки. (Вікі)

3 коментарі:

  1. одна тварина вбиває іншу, щоб жити. кров проливається і творить іншу кров. такий порядок життя. так було, є і буде. лише людина творить свою кров сама, забувши про природній забій і створила орди животини м'ясної, шоб творити свою кров. в тому і вся проблема з чисельністю людей - нас забагато, тому шо багато їжі. а як забагато - то ми природі багато зла робимо.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Втрата природного добору, я думаю, нас якщо не знищить, то добре покалічить. Можливо, стихійні лиха - відповідь планети на знущання людини.

      Видалити