Отож починаємо!
Складники:-100 г масла -125 г цукру -5 шт гвоздики -3 см імбиру -½ ч.л. солі -500 г муки -250 г меду -1 ч.л. меленої кориці-1 ч.л. коріандру -1 яйце -10 г какао -10 г розпушувача для тіста -40 мл лимонного соку-100 г цукрової пудри
На маленькому вогні розігріваємо мед, масло і цукор, періодично помішуючи, до повного розчинення цукру. Як тільки цукор повністю розчиняється - знімаємо з плити.
Коріандр і гвоздику подрібнюємо доступним способом (я це роблю в ступці) і просіюємо в суміш через сито, аби в пряники не потрапили завеликі часточки спецій. Імбир натираємо на дрібній тертці і додаємо до суміші меду та цукру, сюди ж додаємо корицю.
Я натираю імбир на отакій тертці |
Коріандр і гвоздика |
А це коли їх перетерти в ступці |
Додаю корицю |
Після додавання спецій до суміші. |
Муку змішуємо з розпушувачем і поступово пересіюємо в пряничну суміш. Після додавання кожної частини муки ретельно розмішуємо, щоб не утворювалось грудочок.
Коли суміш стане надто густою для перемішування ложкою - вимішуйте тісто руками. В результаті отримаєте досить щільну і не надто тверду масу. Тісто залишаємо на 3-4 години. За цей час можна спокійно займатись своїми справами.
Далі - найцікавіший і найприємніший момент - формування пряничків. Але спершу вмикаємо духовку на 200' С (не забудьте перевірити чи нема там чогось зайвого і витягти бритванку!).
Від грудочки тіста відрізаємо смужку, яку просто рукою розрівнюємо в пласт товщиною 1 см на папері для випікання. Далі шклянкою/ножем/спеціальними формочками вирізаємо з тіста форми, які вам подобаються. Залишки прибираємо і відкладаємо окремо. Коли тісто закінчиться всі залишки ми змішуємо і робимо ще пряники :).
Вирізаю Будда-пряник для Діми :) |
Перед розміщенням в духовку, я папірчик з Будда-пряника, ясна річ, зняла! |
Поки це все відбувається в нашій духовці ми готуємо глазур для прикрашання. Для цього в невеликій ємності треба змішати цукрову пудру з лимонним соком до консистенції густої зубної пасти, тому сік до пудри додавайте потупово, щоб не вийшло надто рідка глазур. На 100 грам пудри потрібно близько 2 столових ложок лимонного соку. Замість соку ще можна використати воду, або молоко, але мені подобається коли глазур має лимонний смак. :)
Коли пряники трошечки вистигнуть розмальовуємо їх як нам подобається. Для цього нашу глазур помістіть в кондитерський шприц, або конверт з пергаментного паперу. Спершу вона буде трохи прозора, але коли застигне - набуде молочного кольору. Ще в глазур можна додавати харчові барвники, якщо потрібно.
Усе. Коли глазур затвердне - можна пакувати в кульочок і йти до друзів в гості :)
Як дегустатор буддапряника можу сказати що він вийшов смачним. Сам смак пряника якось так перетікає і то кислуватий, то солодкий медовий, то гострота імбирна відчувається. Тому до нього дуже добре підійде якійсь чай без домішок. Чистий чорний або зелений чай краще виділить смак і аромат пряника.
ВідповістиВидалитиВітаю, Вія.
ВідповістиВидалитиМы вельмі ўсцешаныя, што глабальная сістэма пошуку кулінарных рэцэптаў MyTaste стала даступнай і для жыхароў Беларусі.
Зазірніце да нас, і калі Вам спадабаецца сайт, далучайцеся, а мы зробім рэцэпты Вашага блога даступнымі для большай колькасці інтэрнэт-карыстальнікаў.
Каб далучыцца да MyTaste.by, дастаткова перайсці па спасылцы http://www.mytaste.by/dobavit-svoi-blog-receptov
Калі ў вас ёсць пытанні, мы з задавальненнем адкажам на іх.
Усяго найлепшага,
Адміністрацыя MyTaste.by