вівторок, 16 липня 2013 р.

Самотній Рейнджер - фільм про все і ні про що.

Побувала вчора в кінотеатрі (а до слова - ходжу в кіно я досить рідко) на фільмі "Самотній Рейнджер". Скажемо прямо - народу в залі майже не було, проте це для мене не показник, бо навіть на "Хобіта" на другий чи третій тиждень після релізу прийшло не більше.

Загалом історія починається з того, як маленьких хлопчик в парку атракціонів заходить у намет присвячений Дикому Заходу багато років тому. Дивиться на "бізона серед прерій" - чучело на фоні роздрукованого зображення (тут мене чуть не пройняло заплакати, бо дуже мені то все нагадало про повністю зниклих турів у наших горах, про вистріляних зубрів і про розорані цілинні степи). Потім в тому залі хлопчик знаходить стенд з підписом "індіанець в природньому середовищі" (і я знов мало не заплакала. Як все ж таки не пощастило індіанцям, що якісь переселенці винищували їх у великих кількостях, виселили з їх рідних земель і згребли, як худобу в резервати. Зараз індіанці безправні і чужі на власних землях). Але я щось відволіклась... макет, який знаходить хлопець - це вігвам біля якого стоїть індіанець з піднятим томагавком і чучелом птаха на голові.
Виглядає ніби це манекен, але от він заговорює до хлопчини і весь фільм, це по суті і є розповідь старого індіанця Тонто цьому малому, який явно захоплюється історіями про Тонто і Самотнього Рейнджера (судячи з його костюму ;))
Серед відомих особисто мені акторів у цьому фільмі  - Хелена Бонем Картен. І хоч я її бачила ще у декількох фільмах - для мене вона назавжди Белатриса Лестранж з "Гаррі Потера".

Ну і звісно Джоні Депп - як завжди дотепний і живий. Десь читала, що він насправді на четвертину індіанець, тому вписався у цю роль досить органічно. Образ Деппа у цьому фільмі - ідея самого Деппа. В одному з інтерв'ю він відкрито заявив, що в якості прототипа використав образ індіанця з картини "Я ворон" Кірбі Сетлера.


Щоправда на самій картині ворон ніби пролітає позад голови індіанця. Депп же вирішив потрактувати це буквально і йому приліпили чучело ворони до голови, що стало своєрідною ізюминкою його образу, яка додає індіанцеві Тонто певної загадковості, неадекватності певною мірою, а також дотепності, якої не було передбачено сценарієм.

Індіанець Тонто, як і всі індіанці вірить в духів предків, духів природи і загалом виступає в якості шамана. В певний момент фільму він навіть розмовляє зі священним конем "Копито долі", який залишається з Самотнім Рейнджером до кінця фільму.

З іншого боку - оця намотана хустина, вісюльки, а також певні повадки дуже сильно нагадують Джека Горобця з добре відомих всім "Піратів Карибського моря"

Сам же головний герой набагато менше з'являється в кадрі, та і скидається на те, що він не такий головний, як другорядний. Це правильний законник, який повертається на батьківщину і намагається чинити правосуддя "строго по букві закону" і вперто відмовляється усвідомити, що тут закон працює інакше. Якщо сказати чесно, то власне Самотній Рейнджер складає враження невдахи, яке не надто поправляють сцени де він ефектно вправляється в їзді верхи по даху потяга і стрільбі з револьвера на повному ходу. Сам же індіанець Тонто називає його "Не той брат" в порівнянні зі старшим братом Самотнього Рейнджера, який був шерифом на цих землях і відрекомендував себе як "Великий воїн".

Якщо ви вже почитали деякі відгуки про фільм в мережі, то зазвичай вони зводяться до наступного - сюжет поганенький, Депп навіть не старався над образом, можна сходити лише щоб посміятись і т.д.) Все це, мабуть, значною мірою залежить від того на скільки ти готовий вникати в суть, того, що відбувається. Якщо дивитись фільм не з точки зору "як хороші хлопці перемогли поганих", а спробувати докопатись до чогось більш глибокого - до історії індіанського народу, який остаточно втрачає контроль над власними землями, до контрасту між блідолицими загарбниками з їх жадібністю, аморальністю і жорстокістю, яким плювати на природу і священні місця з одного боку, та тими ж таки індіанцями, які сотні років вели натуральне господарство, жили в гармонії з природою, і можливо з точки зору прогресу видаються примітивними, проте хто зна - хто з нас володіє великою мудрістю? Вони чи ми?
Де була та славнозвісна демократія коли ті, хто її проповідував до індіанців ставились дуже просто "Дикуни"?

Насправді вдаючись у праці з психоаналізу К.Г.Юнга я можу обгрунтувати, що людина дуже багато втратила відірвавшись від природи, ба більше того - перейшла в позицію "царя звірів". Така позиція свідчить лише про повну її дурість. Але це якось іншим разом, бо це історія про фільм "Самотній Рейнджер".

На останок хотілося б сказати - якщо хочете отримати задоволення не лише від дотепів героя Джоні Депа, то погляньте на фільм дещо здалека. Прийміть до уваги час, коли відбуваються події, спробуйте знайти додаткові сюжетні лінії. Зрештою десь вичитала таку фразу "Всі діти люблять бавитись у індіанців, незалежно від національності і континенту". А ви уявляли себе індіанцем в дитинстві?
Приємного перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар